Recensie in Brabants Dagblad

Naar aanleiding van onze voorstelling 17 december 2005 schreef Ko de Laat de volgende recensie voor het Brabants Dagblad van 19 december 2005.

 

Compacte comedy van Markering Ontbreekt


Kerstmis is de vlag die de lading dekt bij de Kerst Impro van de Tilburgse improvisatietheatergroep Markering Ontbreekt. Maar eigenlijk gaat het vooral over al dan niet verstoorde intermenselijke relaties, vervat in een serie deels geïmproviseerde sketches.
Dit varieert van een bekvechtend homostel dat op kerstavond in een penibele situatie verzeild raakt, tot een ontmoeting bij een bushalte tussen een man op weg naar familiebezoek en een dakloze junk.
Soms wordt het publiek er heel even bij betrokken, zoals in de scène waarin Nelleke Zeegers onder toeschouwers potentiële tafelheren voor haar kerstdiner tracht te ronselen. Ze weet hierbij de aarzelende en soms ronduit botte reacties aardig te pareren. Het publiek krijgt echter nooit het gevoel dat het ‘gebruikt’ wordt.

In de sketches tonen de spelers zowat alle schakeringen van hun acteertalenten, van naturel tot karikaturaal. Zo is Koen Bakx zowel een bedremmeld pleegkind als een autoritaire gevangenisbewaker. Sjoerd van Helmond speelt zowel een gewelddadige proleterige huisvader als een onhandige introverte vrijgezel tijdens een kansloze blind date.
Zoals het improvisatietheater betaamt lopen sommige sketches wat rommelig of met een sisser af. Maar er staan mooie piekmomenten tegenover.
Zoals een hilarische dialoog tussen een regisseuse (Yvonne Lemm) en een van misplaatste vedetteneigingen aan elkaar hangende acteur (Mark Zeegers) tijdens een kerstspelrepetitie.
Hilarisch èn beklemmend is de cadeauwinkelscène tussen een sociaal voelende klant (Nelleke Zeegers) en de winkelierster die haar verdriet probeert te verbergen (Wendy Fok): twee complete mensenlevens in een aangrijpende tragikomedie van slechts enkele minuten.

Gezien: zaterdag in C.V.A., Tilburg.

Ko de Laat publiceert online regelmatig op www.tilburgz.nl en www.nederlands.nl

Publicatie: 21 december 2005

Reageren: 0 reacties